Skip to main content

Een zelfstandige met een overeenkomst van opdracht en een inschrijving bij KvK kan gewoon werknemer zijn. Nog altijd zijn er veel zelfstandigen op Curaçao die eigenlijk werknemer zijn. Hoe zit dat nu? Wanneer is een zelfstandige toch werknemer?

Eigenlijk een arbeidsovereenkomst

Het Burgerlijk Wetboek van Curaçao vertelt ons wanneer iemand werknemer is. Er is eigenlijk niet zo heel veel voor nodig. Het gaat om de elementen arbeid, loon en gezag (artikel 7A:1613a BW). Als iemand een arbeidsovereenkomst heeft, heeft hij de volledige arbeidsrechtelijke bescherming. Bijvoorbeeld tegen ontslag en op het gebied van loonbetaling tijdens ziekte en vakantie.

Dat arbeid wordt verricht is meestal eenvoudig te zien. Dat loon wordt betaald ook. Het maakt daarbij niet uit hoe het ‘loon’ wordt genoemd. Zo lang geld wordt betaald voor de prestatie die wordt geleverd, is dat genoeg. De gezagsverhouding is ingewikkelder. En juist de aanwezigheid van gezag maakt een zelfstandige toch werknemer.

Gezag maakt zelfstandige toch werknemer

Wanneer is sprake van een arbeidsovereenkomst? Naar Curaçaos recht moet sprake zijn van een gezagsverhouding. Het gezag moet bestaan tussen de zelfstandige en zijn ‘werkgever’. Hoe ziet zoiets er dan uit? Welnu, misschien bepaalt de werkgever de werktijden of de werkplek. Of wellicht bepaalt werkgever de moment van vakantie. Soms geeft de werkgever instructies over de inhoud van het werk, maar dat laatste hoeft niet altijd zo te zijn. Een manager met een hoge functie zal in de regel veel vrijheid hebben. Net als een kapper die een kappersstoel huurt in een kapsalon.

Ook al staat iemand ingeschreven bij KvK. Ook al stuurt hij facturen met ob belast en is sprake van een schriftelijke ‘overeenkomst van opdracht’. Dan nog kan het goed zijn dat die zelfstandige toch werknemer is. Zodra hij aan de eisen voldoet, is hij werknemer en geniet hij arbeidsrechtelijke bescherming.

Uiteindelijk moeten alle omstandigheden van een zaak worden afgewogen. Dat iemand helemaal is ingebed in de organisatie van de werknemer, soms al vele jaren, kan een aanwijzing zijn dat de zelfstandige toch werknemer is. Dat iemand maar 1 opdrachtgever heeft ook. Wat partijen bedoeld hebben, maakt volgens de Hoge Raad juist niet uit. De werkelijke invulling van het werk is wat telt. Zo is iemand die eerst een arbeidsovereenkomst had en daarna zelfstandige is geworden bij dezelfde ‘werkgever’, meestal werknemer.

ZZp er of werknemer

Voorbeelden waarin zelfstandige toch werknemer is

Er zijn veel voorbeelden te vinden in de rechtspraak waarbij de zelfstandige toch werknemer bleek. Zoals een kapper die een kappersstoel huurde in een kapsalon.

Recent werden ook twee bouwvakkers als werknemer gezien. Zij stuurden geen btw-facturen, maar een urenstaat in Whatsapp. Het uurloon was erg laag  en daarmee konden de bouwvakkers geen ondernemersrisico’s opvangen. De ‘werkgever’ zorgde voor adressen, een bus en gereedschappen. Volgens de rechter was daarmee sprake van gezag.

Een zzp’er die als beveiliger werkte, was dan juist weer geen werknemer. Hij had een grote mate van vrijheid, een substantieel hoger uurtarief dan werknemers in hetzelfde bedrijf en hij kreeg alleen betaald voor de uren die werden gewerkt.

KENNISMAKEN OF VRAGEN?

Contact

Wil je gewoon even contact met CaribeLAW?
Dan kun je bellen, mailen en whatsappen. Handig toch?

Of je vult het contactformulier in!

Afspraak maken

Kun je niet langer wachten en wil je meteen een afspraak?
Maak dan gebruik van onze online afspraak planner.

Makkelijk, snel en overzichtelijk.

Contact

Wil je gewoon even contact met CaribeLAW?
Dan kun je bellen, mailen en whatsappen. Handig!

Of je vult het contactformulier in.

Afspraak maken

Kun je niet langer wachten en wil je meteen een afspraak?
Maak dan gebruik van onze online afspraak planner.

Makkelijk, snel en overzichtelijk.