Skip to main content

Een werkgever die een recherchebureau inschakelt omdat hij dacht dat zijn werkneemster niet écht ziek was, werd onlangs afgestraft door de rechtbank. De werkgever moest de werkneemster EUR 29.000 (ca. 58.000 NAF) aan ontslagvergoedingen betalen. Inschakeling recherchebureau door werkgevers is namelijk alleen onder “zeer bijzondere omstandigheden” toegestaan.

Onderbuikgevoel

In deze zaak was de werkneemster van een online supermarkt ziek geworden. De werkneemster kon niet werken, omdat zij klachten had aan haar nek. De werkgever vertrouwde het niet. Werkgever had het onderbuikgevoel dat de werkneemster niet écht ziek was. Daarom koos hij voor inschakeling van een recherchebureau. De werkgever liet werkneemster 2 weken lang volgen.

Na 2 weken werd de werkneemster met de bevindingen geconfronteerd. Volgens de werkgever had zij allerlei dingen gedaan die niet bij haar klachten passen. Zo had zij haar nek soepel bewogen. Ook zou werkneemster een festival hebben bijgewoond. Daar had zij gedanst en zelfs headbangende bewegingen gemaakt. Verder zou werkneemster volgens de beelden zware voorwerpen hebben getild, zoals een vuilniszak en kattenvoer. Met die spullen zou mevrouw dan ook nog eens trappen hebben gelopen.

De werkgever trok hieruit de conclusie dat werkneemster over haar klachten had gelogen. De vrouw werd op staande voet ontslagen. Zij stapte naar de rechter.

De rechter: inschakeling recherchebureau is uitzondering

De rechter oordeelde dat inschakeling van zo’n bureau alleen in uitzonderlijke gevallen is toegestaan. Er moet in elk geval een concrete verdenking van wangedrag zijn. Zo’n verdenking was er in deze zaak niet. De werkgever had slechts een ‘onderbuikgevoel’. Dat is niet genoeg. Tot inschakeling van het recherchebureau door werkgever was dan ook te snel en gemakkelijk overgegaan. Dit betekent dat sprake is van ‘slecht werkgeverschap’.

Ten aanzien van het ontslag op staande voet geldt, dat het een veel te zware straf was. De werkgever had eerst het loon moeten opschorten. Vervolgens had werkgever advies van deskundigen (bedrijfsarts/verzekeringsarts) moeten inwinnen. Dát was de juiste weg geweest. Pas als uit dat alles zou blijken dat werkneemster inderdaad gelogen had over haar klachten, dan zou een ontslag in zicht kunnen komen.

Nieuws - CaribeLAW employment law curaçao
Nieuws - CaribeLAW employment law curaçao

Werkgever mag rechercherapport wel gebruiken

Opvallend in deze zaak, is dat de werkgever als ‘slecht werkgever’ handelt als hij zonder concrete verdenking van wangedrag een recherchebureau inschakelt. Dit kan verwarrend zijn. Het betekent namelijk niet dat het rechercherapport niet gebruikt mag worden. De rechter nam gewoon kennis van het rapport en ging zelfs na of er wellicht uit bleek dat werkneemster gelogen had over haar klachten.

Het gevolg van het zonder goede redenen inschakelen van een recherchebureau heeft dan ook “slechts” financiële gevolgen. De werkgever moet deze werkneemster een flinke ontslagvergoeding betalen.

Meer lezen?

De hele uitspraak vind je hier terug: ECLI:NL:RBROT:2023:7321

KENNISMAKEN OF VRAGEN?

Contact

Wil je gewoon even contact met CaribeLAW?
Dan kun je bellen, mailen en whatsappen. Handig toch?

Of je vult het contactformulier in!

Afspraak maken

Kun je niet langer wachten en wil je meteen een afspraak?
Maak dan gebruik van onze online afspraak planner.

Makkelijk, snel en overzichtelijk.

Contact

Wil je gewoon even contact met CaribeLAW?
Dan kun je bellen, mailen en whatsappen. Handig!

Of je vult het contactformulier in.

Afspraak maken

Kun je niet langer wachten en wil je meteen een afspraak?
Maak dan gebruik van onze online afspraak planner.

Makkelijk, snel en overzichtelijk.