Skip to main content

Als ik mijn werknemer 3 officiële waarschuwingen heb gegeven, kan ik direct afscheid nemen. Een ontslag op staande voet is dan terecht. Klopt dat? Nee! Sterker, zelfs 4 officiële waarschuwingen kunnen een ontslag op staande voet niet altijd rechtvaardigen.

Oei-foei-doei-beleid

Er zijn werkgevers die een oei-foei-doei-beleid kennen. Ook wel ‘three strikes and out’ genoemd. Uitgangspunt is dat de werknemer bij een 3e officiële waarschuwing wordt ontslagen. Meestal op staande voet. Hoewel vrijwel iedereen denkt dat het zo werkt, is het oppassen geblazen.

In een zaak die onlangs in Nederland speelde, had een werknemer zelfs 4 officiële waarschuwingen op rij gekregen. De eerste officiële waarschuwing kreeg zij in juni, alle andere officiële waarschuwingen kreeg zij binnen 1 maand: in december. De werkneemster had duidelijk niet haar beste jaar, zullen we maar zeggen.

Four strikes and out

De waarschuwingen kreeg zij telkens om een andere reden. De ene keer bezocht zij de bedrijfsarts niet. De andere keer droeg ze niet de voorgeschreven bedrijfskleding. Eén keer was ze “ongeoorloofd afwezig “ en de laatste keer was op een Snapchat filmpje te zien dat ze een feest bezocht (terwijl ze nog ziek was).

Na de 4e officiële waarschuwing werd zij op staande voet ontslagen. “Three strikes and out”, zei de werkgever. Bij 4 houdt het dan zeker op!

Werkneemster was het niet met het ontslag eens. Zij stapte naar de rechter en vroeg de rechter om het ontslag te vernietigen. Werkneemster wilde haar werk kunnen hervatten en eiste (na)betaling van haar loon. De rechter gaf werkneemster gelijk.

Werkgever beriep zich op haar three strikes and out beleid. De rechter kon daar helaas niet veel mee. Bij een ontslag op staande voet zijn (volgens de Hoge Raad) namelijk alle omstandigheden van het geval van belang. De rechter moet daarmee een belangenafweging maken.

Je kunt dus niet zomaar zeggen: 3 waarschuwingen of zelfs 4 maken een exit terecht. Nee, je moet de zwaarte van alle incidenten wegen. Ook moet rekening worden gehouden met de lengte van het dienstverband, het functioneren van de werknemer in kwestie, de persoonlijke gevolgen voor de werknemer etc.

Officiële waarschuwing
Officiële waarschuwing

Dringende reden 3 officiële waarschuwingen

Voor een ontslag op staande voet is een dringende reden nodig. Volgens de rechter waren de redenen voor de 4 officiële waarschuwingen niet dringend genoeg voor een ontslag op staande voet, ook niet in hun onderlinge samenhang. Het had voor de hand gelegen om een minder zware sanctie op te leggen. Ontslag op staande voet is namelijk een laatste redmiddel.

Het gevolg van een ontslag op staande voet na 3 of zelfs 4 officiële waarschuwingen kan dus verstrekkend zijn. In dit geval werd het ontslag vernietigd. Daarmee had de werkneemster haar baan terug en moest de werkgever het loon (met terugwerkende kracht) doorbetalen. De werkneemster had er ook voor kunnen kiezen om het ontslag te laten voor wat het is en alleen schadevergoeding van haar werkgever te claimen. Zo’n vergoeding kan aardig in de papieren lopen. Oppassen geblazen dus!

KENNISMAKEN OF VRAGEN?

Contact

Wil je gewoon even contact met CaribeLAW?
Dan kun je bellen, mailen en whatsappen. Handig toch?

Of je vult het contactformulier in!

Afspraak maken

Kun je niet langer wachten en wil je meteen een afspraak?
Maak dan gebruik van onze online afspraak planner.

Makkelijk, snel en overzichtelijk.

Contact

Wil je gewoon even contact met CaribeLAW?
Dan kun je bellen, mailen en whatsappen. Handig!

Of je vult het contactformulier in.

Afspraak maken

Kun je niet langer wachten en wil je meteen een afspraak?
Maak dan gebruik van onze online afspraak planner.

Makkelijk, snel en overzichtelijk.