Skip to main content

‘Bek houden, anders trek ik je kop van je romp’. Dat zei een werknemer onlangs tegen zijn commercieel directeur. Niet zo handig en ook niet erg gepast op het werk. Maar is het ook genoeg voor een geldig ontslag op staande voet op Curaçao?

Ontslag op staande voet op Curaçao bijna nooit geldig

Een ontslag op staande op Curaçao is bijna nooit geldig. Logisch ook, want een ontslag op staande voet is bedoeld als laatste redmiddel. Alleen als er geen andere passende sanctie is voor het ‘vergrijp’, dan mag een ontslag op staande voet worden gegeven. Als een schorsing of een officiële waarschuwing bijvoorbeeld ook passend is, dan moet daar eerst voor worden gekozen.

Hoge eisen aan ontslag op staande voet

Voor een geldig ontslag op staande voet op Curaçao zijn verschillende dingen nodig. Zo moet sprake zijn van een dringende reden die het ontslag rechtvaardigt. Een dringende reden is een reden, die door iedereen eigenlijk wel als ernstig wordt gezien. Denk daarbij aan diefstal door de werknemer. Iedereen voelt gelijk aan dat zoiets niet acceptabel is. Een ontslag op staande voet bij diefstal is daarom bijna altijd geldig. Zelfs als maar iets heel kleins wordt gestolen, of iets dat niet veel waard is.

Wat betekent dit allemaal voor de werknemer die tegen zijn werkgever zei: ‘Bek houden, anders trek ik je kop van je romp’? Is dat een dringende reden voor ontslag op staande voet op Curaçao? Grensoverschrijdend is het in elk geval. Degene die zo’n opmerking naar zijn hoofd krijgt, kan het als zeer bedreigend ervaren.

De Curaçaose rechter kijkt in dit soort zaken naar alle omstandigheden van het geval. De rechter legt dus alle feiten op een weegschaal. De loslippige meneer die de kop van zijn directeur er af wilde rukken, bleek de diagnose ADD te hebben. Ook leed hij aan depressies. Werknemer had medicatie van zijn arts gekregen. Medicatie die invloed had op zijn gedrag. Zo bleek tijdens de rechtszaak, dat iemand met die medicatie sneller boos en geïrriteerd kan raken.

Ontslag advocaat Curaçao
Ontslagrecht Curaçao

Alle omstandigheden wegen mee

De rechter vond al deze omstandigheden van belang. Hij legde alle feiten op een weegschaal. De oorzaak van de ongepaste uitspatting van deze werknemer was waarschijnlijk te wijten aan zijn ziekte en aan medicijngebruik. De rechter hield daar rekening mee. Bovendien stelde de rechter vast, dat nooit eerder een incident had plaatsgevonden met deze werknemer.

De rechter vond daarom dat er in dit geval geen sprake was van een dringende reden. Het ontslag op staande voet was daarmee ongeldig.

De werknemer had na zijn uitspraak overigens geen excuses gemaakt, maar dat maakte geen verschil. Het waren de specifieke omstandigheden van deze werknemer, die verzachtend werkten en die de doorslag gaven. De werknemer won de zaak en het ontslag werd vernietigd. Het loon moest met terugwerkende kracht worden doorbetaald.

Meer weten over ontslag op staande voet of over ontslag? Neem vrijblijvend contact met ons op! Direct een afspraak maken kan natuurlijk ook.

KENNISMAKEN OF VRAGEN?

Contact

Wil je gewoon even contact met CaribeLAW?
Dan kun je bellen, mailen en whatsappen. Handig toch?

Of je vult het contactformulier in!

Afspraak maken

Kun je niet langer wachten en wil je meteen een afspraak?
Maak dan gebruik van onze online afspraak planner.

Makkelijk, snel en overzichtelijk.

Contact

Wil je gewoon even contact met CaribeLAW?
Dan kun je bellen, mailen en whatsappen. Handig!

Of je vult het contactformulier in.

Afspraak maken

Kun je niet langer wachten en wil je meteen een afspraak?
Maak dan gebruik van onze online afspraak planner.

Makkelijk, snel en overzichtelijk.