Een ziekmelding kan op zichzelf niet leiden tot ontslag. Toch kreeg een afwasser daar op Tweede Kerstdag 2023 mee te maken. Hij had keelpijn en ging naar huis. Tenminste, dat zei hij. Zijn werkgever vond de ziekmelding ongeloofwaardig. Een ontslag op staande voet is wat volgde. In deze zaak is dat niet zo heel gek!
Werkgever accepteert ziekmelding niet: een opvallend verhaal
Op Tweede Kerstdag is een werknemer als afwasser aan het werk in het restaurant van zijn werkgever. Middenin het gekkenhuis van de Kerst, op de drukste dag van het jaar. Toch meldt de afwasser zich om 19.00 uur ziek. Hij heeft keelpijn en kan naar eigen zeggen écht niet meer werken. De ziekmelding komt direct nadat hij zijn kerstbonus heeft gehad. Daar had hij de rest van de middag al om gevraagd. Opvallend is, dat hij tot dat moment nog niet over pijn over had geklaagd…
De kok en de manager dringen erop aan om te blijven. Helaas is werknemer niet bereid om zijn collega’s te ondersteunen in de Kerst drukte.
Werkgever accepteert ziekmelding niet en ontslaat werknemer dezelfde avond nog op staande voet. Werknemer stapt naar de rechter.
Ziekmelding onterecht: op Tweede Kerstdag elders gaan solliciteren
De rechter vindt de ziekmelding ongeloofwaardig. Tot werknemer zijn kerstbonus kreeg, heeft niemand gemerkt dat werknemer zich niet goed voelde. De rechter overweegt dat keelpijn niet hoeft te betekenen dat iemand niet kan werken. Van werknemer had mogen worden verwacht dat hij zijn werk zou afmaken. Juist vanwege het belang van zijn werkgever bij een afwashulp die Kerstavond. Ook als werknemer wel keelpijn had, dan was dat onvoldoende om weg te gaan.
Achteraf bleek dat werknemer helemaal niet naar huis ging na zijn vertrek van zijn werk. Nee, hij is daarna direct naar een ander restaurant gegaan om daar te solliciteren. Op Tweede Kerstdag! Werknemer had gehoord dat hij daar meer uren kon krijgen en meer zou verdienen.
Je kunt je er bijna niets bij voorstellen, maar dit is een waargebeurd verhaal. Er is zelfs over geprocedeerd! De werknemer nam het niet zo nauw met de waarheid. De verklaring van werknemer wijkt op de zitting bij de rechter op veel punten af van de verklaringen van zijn ex-collega’s en anderen. De rechter oordeelt daarom dat werknemer niet ongeschikt was om werkzaamheden te verrichten die avond. Werknemer heeft redelijke opdrachten geweigerd en een onaanvaardbare situatie laten ontstaan. Werkgever accepteert ziekmelding niet en dat was deze keer dus terecht!
Werkgever accepteert ziekmelding niet: pas daar goed mee op
De rechter ging in deze zaak eigenlijk op de stoel van de bedrijfsarts zitten. Deze zaak is daarin echt een uitzondering. Normaal zal een rechter zeggen dat de werkgever een ziekmelding altijd moet accepteren. Ik hoor werknemers regelmatig zeggen: “mijn werkgever accepteert ziekmelding niet”. Ik zeg dan altijd: niet accepteren is geen optie. Twijfelt een werkgever aan de echtheid van de ziekmelding? Schakel dan de bedrijfsarts is. Het is aan de bedrijfsarts om te oordelen en in iedere ‘normale’ zaak zal de rechter dat ook vinden. Vermoedelijk vond de rechter in deze zaak de feiten echter zo ernstig, dat hij besloot deze keer zelf in te grijpen. Ik kan niet zeggen dat ik dat niet begrijp…
KENNISMAKEN OF VRAGEN?
Contact
Wil je gewoon even contact met CaribeLAW?
Dan kun je bellen, mailen en whatsappen. Handig toch?
Of je vult het contactformulier in!
Afspraak maken
Kun je niet langer wachten en wil je meteen een afspraak?
Maak dan gebruik van onze online afspraak planner.
Makkelijk, snel en overzichtelijk.
Contact
Wil je gewoon even contact met CaribeLAW?
Dan kun je bellen, mailen en whatsappen. Handig!
Of je vult het contactformulier in.
Afspraak maken
Kun je niet langer wachten en wil je meteen een afspraak?
Maak dan gebruik van onze online afspraak planner.
Makkelijk, snel en overzichtelijk.