Tegenwoordig kan alles. Thuis werken, werken vanuit het buitenland, hybride werken… Veel werkzaamheden kunnen prima op afstand worden verricht. Sinds het corona tijdperk is met name thuiswerken helemaal hot. Maar wat als een werkneemster altijd thuis werkt en zij verhuist naar het buitenland? Zeker in Curaçao iets waar we tegen aan kunnen lopen, dus lees even mee.
Thuiswerkovereenkomst
In de afgelopen jaren zien we steeds vaker een thuiswerkovereenkomst. Op basis daarvan mag de werknemer één of meerdere dagen per week thuis werken. Sommige werknemers werken zelfs volledig vanuit huis. In een thuiswerkovereenkomst worden bijvoorbeeld afspraken gemaakt over het meubilair en over het gebruik van elektronische apparaten: zijn die van de werknemer zelf, ofwel van werkgever, etc. Een enkele werknemer ontvangt daarnaast een internetvergoeding. Met betrekking tot werken vanuit het buitenland heb ik zelf nog geen overeenkomsten gezien.
Tweede huis en werken vanuit het buitenland
In een recente procedure bij de rechtbank is ook sprake van zo’n thuiswerkovereenkomst, maar de werkneemster in kwestie geeft daar een eigen draai aan. Wat is er aan de hand?
Een werkneemster mag volledig vanuit huis werken (in Nederland). Die werkneemster koopt een tweede huis in het buitenland en besluit op eigen houtje om vanaf dat moment te gaan werken vanuit het buitenland. Zij doet dat zonder overleg met haar werkgever. Pas als het al zo ver is, meldt werkneemster klakkeloos dat zij vanuit haar tweede huis in het buitenland gaat werken (welk land is helaas niet bekend).
Werkneemster weigert terug te keren
Werkgever ziet het niet zitten dat werkneemster gaat werken vanuit het buitenland. Werkneemster wordt gesommeerd terug te komen. Zij moet haar werkzaamheden voortzetten vanuit haar huis in Nederland. Werkneemster wordt bovendien opgeroepen voor een gesprek op kantoor.
Dit valt helemaal verkeerd bij werkneemster en zij meldt zich ziek. De thuiswerkovereenkomst wordt dan per direct beëindigd. Daarnaast schort werkgever het loon op.
Werkneemster wordt een tweede keer op kantoor uitgenodigd, maar zij zegt opnieuw af. Werkneemster zegt niet in staat te zijn naar kantoor te komen vanwege ziekte.
Voor werkgever is de maat nu vol. Werkneemster wordt op staande voet ontslagen.
Werken vanuit het buitenland reden voor ontbinding van de arbeidsovereenkomst
Na het ontslag op staande voet, gaat werkneemster procederen. De rechter geeft werkneemster gelijk. Werkgever had geen ontslag op staande voet mogen geven. In de ontslagbrief staat als enige reden dat werkneemster niet op het gesprek is verschenen. Dat is geen handige brief geweest (raadpleeg daarom altijd een advocaat), want de rechter vindt dat niet ernstig genoeg voor een ontslag op staande voet.
Werkgever vraagt de rechter om de arbeidsovereenkomst dan tenminste te ontbinden. De rechter doet dat. De rechter verwijt werkneemster dat zij zonder overleg is gaan werken vanuit het buitenland. Bovendien is zij niet teruggekomen toen zij daartoe werd gemaand. Daarmee heeft zij haar werkgever in een lastige situatie gebracht. Het vertrouwen is ernstig geschonden en de rechter vindt dat voldoende om het dienstverband te beëindigen.
Meer lezen?
De hele uitspraak over werken vanuit het buitenland vind je hier terug: ECLI:NL:RBROT:2023:7718
KENNISMAKEN OF VRAGEN?
Contact
Wil je gewoon even contact met CaribeLAW?
Dan kun je bellen, mailen en whatsappen. Handig toch?
Of je vult het contactformulier in!
Afspraak maken
Kun je niet langer wachten en wil je meteen een afspraak?
Maak dan gebruik van onze online afspraak planner.
Makkelijk, snel en overzichtelijk.
Contact
Wil je gewoon even contact met CaribeLAW?
Dan kun je bellen, mailen en whatsappen. Handig!
Of je vult het contactformulier in.
Afspraak maken
Kun je niet langer wachten en wil je meteen een afspraak?
Maak dan gebruik van onze online afspraak planner.
Makkelijk, snel en overzichtelijk.